sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

TOTUUS BAMBUN EKOLOGISUUDESTA

go-green.ae

Koska haluan olla kiltti ja rehellinen lankakauppias, ajattelin kirjoittaa teille realistisen kuvauksen bambusta. Usein mainostetaan bambun ekologisuutta, antibakteerisuutta, antistaattisuutta, kosteudenimukykyä ja jopa sen kykyä suodattaa UV-valoa. 

Totta on, että verrattuna muihin kuitujen lähteisiin bambu kasvaa nopeasti, ei tarvitse lannoitteita eikä torjunta-aineita. Valitettavasti kuitenkin bambuviljelyssäkin on osittain siirrytty tuotannon tehostamiseen käyttämällä lannoitteita ja muokkaamalla maaperää. Bambulanka ei yleensä ole luonnon bambukuidusta, vaan bambukasvin selluloosasta valmistetusta viskoosikuidusta. Bambun kova kuitu joudutaan rikkomaan joko kemiallisesti tai mekaanisesti. Niin kuin muiden viskoosikuitujen tuotannossa, myös bambun kohdalla käytetään valmistuksessa paljon energiaa ja erilaisia kemikaaleja. Valmistusmaasta ja sen lainsäädännöstä riippuu kuinka hyvin kemikaalit otetaan talteen.

Bambuselluloosasta valmistetulla viskoosikuidulla, niin kuin muillakin viskoosikuiduilla, on amorfisen rakenteensa ansiosta hyvä kosteudenimukyky ja siksi se on antistaattinen. Viskoosikuidun rakenteen ansiosta kosteus haihtuu kuidusta hyvin ja sen vuoksi bakteerit mahdollisesti kasvavat siinä huonommin. Tutkimuksissa ei ole kuitenkaan todistettu bambuviskoosikuidun antimikrobisuutta. Bambuviskoosista valmistettu vaate voi suojata UV-säteilyltä, mutta ei kuidun ansiosta, vaan värjäyksessä tulleiden värimolekyylien vuoksi.

Bambun plussiksi laskisin kuitenkin sen luonnossa hajoavuuden sekä nopean ja luonnonmukaisen kasvun - jos vain sellainen sallitaan. Bambu ei myöskään tarvitse tehokastelua, toisin kuin puuvilla. Maanviljelyn tehokastelun seurauksista hyvä esimerkki on Aral-järven kuihtuminen. Kehittyvien maiden tuotanto ja ympäristölainsäädäntö saadaan parantumaan maiden kehityksen, koulutuksen ja talouskasvun myötä. Toivottavasti siis tulevaisuudessa bambu on oikeasti vihreä - nyt se ajaa ainakin keuhkojen asiaa.

Kommentoikaa jos olen väärässä jossakin asiassa tai jos tietoni ovat puutteellisia. Mielelläni kuulen uusia näkökantoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti