torstai 20. syyskuuta 2012

MINÄ JA MUUT MUMMOT

Eilen osallistuin kansalaisopistossa lankojen värjäysiltaan. Paikalla oli minä ja muut mummot. No okei, oli siellä muutama alle mummoikäinenkin. :) Silti mietin aina lankoihin ja käsitöihin liittyvissä tilanteissa ja tilaisuuksissa, että missä ovat kaikki nuoret? Onneksi tällä vuosituhannella tilanne on jo parantunut ja nuorempikin polvi alkaa kiinnostumaan.

Kuinka mummolta mä nyt kuulostan??? :D

Esittelenpä teille pikaisesti tuotoksiani. Ei ihan sitä mitä hain, mutta koskapa se olisi?! Samalla kuvissa näkyy se äitini kirpparilta 25€:lla hankkima rukki. Ei paha! Tosin haluaisin ehkä modernisoida sen hiomalla ja maalaamalla mustaksi...



Lankojen värjääminen toteutettiin siis reaktioväreillä mikroaaltouunissa. Perusvärejä punaista, keltaista ja sinistä sekoittamalla tehtiin eri värit. Lisäksi vain vettä, suolaa ja etikkaa tarvittiin. En ollut koskaan aiemmin värjännyt lankoja, paitsi joskus vuonna Levis ja ruutupaita jollain sipulilla ja nokkosella.

Saimme eteemme kunnon ojeistuksen, jota silmäilin ja blaa blaa blaa... Teinpä siis jälleen vähän oman pääni mukaan. Tuloskin oli sen mukainen.

Lankoina minulla oli täyttä villaa, joka näin amatöörinä ei ole ehkä se paras vaihtoehto. Huovuttuu nimittäin vähän liian helposti. Tuossa alla olevassa kuvassa näkyy vyyhdin pasmalankana (uusi sana!) Seiska veikkaa, joka on värjääntynyt ihan eri sävyiseksi kuin itse vyyhti. En tiedä johtuuko sitten langan huokoisuudesta vai materiaalikoostumuksesta tuo sävyero.


Mutta miten mä taas päädyin violettiin ja fuksiaan??? Mulla oli vinha päämäärä värjätä hieno puna-oranssi-pinkki lanka, mutta kun näin värit, niin jotenkin taas haksahdin vanhoihin tuttuihin väreihin. Kuinka mä olen niin ennalta arvattava aina! :)

tiistai 11. syyskuuta 2012

HELPOIN BOLERO IKINÄ!

Sarjani "Knitting for Dummies" jatkuu jälleen. :D Ei sillä, että aliarvioisin lukijoitani. Vaan siksi, koska olen aivan liian laiska neulomaan mitään kärsivällisyyttä ja ohjeiden orjallista seuraamista vaativaa.

Vuorossa niin helppo bolero, että joka Mimmikin sen osaa! Mii laiki.


Tähän tarvittiin pari kerää bambulankaa ja yksi 50g kerä mohairia, sekä nro 12 puikot. Neuloin siis samanaikaisesti kumpaakin lankaa. Sileää neuletta. Tähän leveyteen meni 50 silmukkaa. Siitä tuli tasan niin pitkä, mihin se yksi kerä mohairia riitti. :)


Tällainen pala siitä tuli. Bolero toimisi periaatteessa niinkin, että yhdistäisi vaan kulmat yhteen. Eli A-kulmat kohdikkain ja B:t myös. Testasin! Päätin kuitenkin neuloa bolerolle vielä pienet "hihat".


Kun olin päätellyt kappaleeni, poimin silmukoita uudelleen puikolle. Eli A-A väliltä 40 silmukkaa. Ja tietenkin toinen hiha B-B väliltä.(Alunperinhän silmukoita oli 50, joten skippasin joka viidennen.) Virkkuukoukku helpottaa poimimista. Puikkoina käytin näihin minihihoihin numeroa 4 ja lanka oli nyt pelkkää Bamboota. Resorineulosta, eli 2 oikein ja 2 nurin. Kerroksia on 40. Sitten vaan päätellään ja ommellaan resorikohta reunoistaan yhteen. Löysää neulosta en siis ommellut yhteen, mutta sekin olisi mahdollista. Neuleesta tulisi ehkä vielä boleromaisempi, jos päättää jatkaa hihoja myös isomman neuloksen puolelle.


Sisäinen harakkani suunnittelee vielä mahdollisesti minihihojen koristelua helmillä... :)


Tältä se näyttää edestä...
 

...ja takaa. (Variksenpelätintä muistuttava poseeraukseni vaatisi ehkä hivenen kameran edessä olemisen harjoittelua...)


Jos boleron taittaa kaksinkerroin, saa siitä oivallisesti myös hartiahuivin. Sekä yllä että alla kuvassa kaksinkertaisena.



Tämän boleron väsäämisessä ei nokka kovin kauaa tuhissut. Oli syytäkin olla nopia, sillä vielä on edessä lisää värkkäämistä ennen tulevan viikonlopun hääjuhlistelua. ¡Hasta pronto! :)


lauantai 8. syyskuuta 2012

LETTIHUIVI

Nyt tulee ohjetta sellaisillekin DIY-ihmisille, joilla ei puikko tai koukku pysy kädessä. Tämän letitetyn huivin nimittäin osaa tehdä normipirkkokin. Tätä ei tarvitse neuloa eikä virkata. Riittää kun löytyy lankaa ja osaa letittää. 

Mittasin tähän kolmen mittanauhan pituisia eli siis 4,5 metrisiä pätkiä lankaa. Neljäkin metriä piisaisi ihan hyvin pitkään huiviin.  Käytin tähän oman lankakauppani lankasekoituksia, mm. Pixie Dustin väriä Indigo Sky, Bamboon värejä Natural, Light Aqua, Violet ja Baby Pink, Bambinon Jacarandaa, Baby Pinkiä ja Baby Tealia. Mukana oli myös pian lankakaupasta löytyvää Whipped Creamin väriä Hibiscus. Lisäksi kätköistäni löytyi satunnaisia lankoja, kuten vaaleaan liilaa mohairia, sekä tumman violettia ja moniväristä villalankaa.



Kun pätkii lankoja, suosittelen sen tehtäväksi kolmessa erässä. Itse pätkin kaikki samaan kimppuun ja sen jälkeen aloin setvimään kimppua kolmeen osaan. VIRHE! Tuloksena hirveä lankatakku, jonka selvittämisessä meni ihan turhaa aikaa ja hermot. Kannattaa siis tehdä ensin kolme erillistä kimppua. Sen jälkeen sidot erillisellä langalla kaikki yhteen. Suosittelen kiinnittämään aloituspään esimerkiksi hakaneulalla kiinni jonnekin. Omani oli sohvassa kiinni. Sitten aloitetaan letittäminen.


Ensin voi nostella lankakimppuja löyhemmin letiksi ja käydä aina välillä kiristelemässä lettiä.  Ei kannata kuitenkaan liian kireälle letittää. 



Sitten kun on letittey tarpeeksi pitkä letti, solmitaan kummatkin päät. Ihan vaikka vain solmulla. Kuten alemman kuvan oikeassa laidassa.


Kävin muuten tänään jo ulkoiluttamassa uutta huiviani. Parasta oli, kun noin 3-vuotias pikkutyttö ihasteli bussissa kumisaappaitani. :) Vaaleanpunaiset Hait. Tykkään kovasti itsekin!


Lopuksi seuraa pieni mainospläjäys! :)

Jos innostuit huivista tai kaipailet muuten vain pienempiä pätkiä lankoja, niin kaikkia lankakaupan lankoja saa myös metreittäin. Ei tarvitse välttämättä ostaa kokonaisa keriä tai vyyhtejä. Ota siinä tapauksessa yhteyttä sähköpostilla tai lomakkeella.

Vinkkinä myös, että Pixie Dustia ja Gypsy Gardenia voi voittaa kilpailusta, joka on meneillään edelleen. Voit osallistua kommentoimalla täällä tai täällä. Aikaa on 16.9. asti. 

Lettihuiveja, tuubihuiveja + kaikkea muuta mukavaa, sekä tietysti lankoja voi tulla paikan päälle ihastelemaan ja ostamaan kolmen viikon päästä 29.-30.9. Tampereen Tallipihalle, kun La Mimmiita on Suuressa Käsityöläistapahtumassa. Infoa myöhemmin lisää...

keskiviikko 5. syyskuuta 2012

PITSIPOMMITUSTA


Tänään on taas vuorossa jotain herkkää ja hempeää. :) Nimittäin pitsipommitusta, eli yarn bombing, mutta pitsin muodossa. Virkattuna, maalattuna ja posliinisena. Olen aiemminkin jakanut kanssanne NeSpoonin ihania pitsejä, mutta nyt on vaan pakko esitellä lisää. Ovat nämä vaan niin mahtavia.


Hauska keino saada uutta elämää hylättyihin ja tyhjiin tiloihin.





No entäs rakennusten piristyksenä? <3




Tai ympäristön värittämistä posliinipitsillä.
 


Oi, keveää kesää ilmassa! :)


Täällä olisin niin mielelläni. 
 

Mutta tämä taitaa olla todennäköisempi tulevaisuus...



sunnuntai 2. syyskuuta 2012

DIY BILEHILEKORKKARIT vol.2

No niin, tässä ne nyt ovat. Ihan itse tuunatut korkkarit. Kuten eilen lupasin. Ovat tosissaan kultaiset. Hain ehkä vähän enemmän vaaleampaa kullan sävyä, mutta tällaiset niistä kuitenkin tuli.




Ja sitten ohjetta näihin. Vaikka eilisessä postauksessani listasinkin jo muutamat hyvät ohjeet. 

Tarvitset siis liimaa, hilettä, siveltimen tms. ja jonkun pienen kipon, sekä foliota. Itse päällystin ihan pakasterasian foliolla. Tosin reikähän folioonkin tuli, joten askartelukipoksi jääköön. Ulkomaisissa blogeissa on käytetty "Mod Podge" -liimaa, jolle koitin kovasti hakea suomennosta lähtiessäni hankkimaan tarvikkeita. Jossakin se oli suomennettu samaksi kuin Decoupage-liima, joten ostin sitä. Kuulemma Erikeeper vedellä laimennettuna voisi toimia myös. Tämä Decoupage on sitten nimenomaan kirkkaaksi muuttuvaa sorttia. Sinooperista liima 12,90€ ja hilepurkki 4,50€. Vajaa purkillinen meni hilettä ja liimaakin vain murto-osa.



Lisäksi tarvitset tietysti vanhat reissussa rähjääntyneet korkkarit.



1. Suojaa korkkareiden sisäpuoli foliolla. Fiksu teippaisi myös pohjan ja tuunattavan osan rajakohdan. Minä en...
2. Annostele liima ja hile. Tähän ei ole mitään mittaohjeita. Mutun mukaan.
3. Sekoita. Hilettä on aina helpompi lisätä kuin liimaa. Suosittelen siis annostelemaan liimaa aluksi varovaisesti. 
4. Levitä pensselillä kerros hileliimaa kengälle. Anna kuivua noin puoli tuntia, kunnes liimaa näyttää kirkkaalta eikä tarraa enää sormiin. 
5. Lisää niin monta kerrosta kuin tunnet tarpeelliseksi. Vinkkinä kerrottakoon, että hilettä kannattaa laittaa aika reilusti, muuten joutuu tuhraamaan useampaan kertaan. Itse levitin 2 kerrosta ja kolmannella kerralla paikkailin vain hileettömiä kohtia.
6. Päällimmäiseksi voit levittää vielä yhden kerroksen pelkkää liimaa. Hileet voisivat vaikka pysyä paikoillaan vähän paremmin. Itse tein juurikin näin.



Valmista! Ei pidä tarkastella liian läheltä. Saattaa näyttää hivenen klimppiseltä... :D Onneksi kenkiä kuitenkin yleensä katsellaan vähän enemmän yläilmoista.



Esittelenpä teille tässä samalla "uudet" matkalaukkuni. Eli siis vanhat. Anoppini bongasi blogistani vintage-matkalaukkuni, jonka ostin Hämeenpuiston sisustustorilta. Kysyi sitten, jotta haluaisinko kaksi vanhaa laukkua lisää. Ai haluanko??? No tottamooses! :D Näiden lopullinen sijoituspaikka on vielä vähän mietintämyssyssä. Mutta tässä siis kengät ja laukut. Niin ja kiitokset anopille laukuista! :)

 



Alemmassa kuvassa vintage-mekkoni, jonka pariksi kengät tulevat. Näiden seuraksi olisi tarkoitus vielä värkätä hapsuinen kultaclutchi. Edellisen kun lahjoitin pois. Saa nähdä taas ehdinkö... Parin viikon päästä on ystävien häät, mihin mennessä pitäisi olla valmista.



Hilettä ja liimaa jäi niin paljon, että saan niistä tuunattua vielä yhdet tennaritkin. :D Niistä lisää joskus kun saan aikaiseksi...