sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Helppo villapaita feat. Vaatevallankumous

Tällä postauksella huitaisen kaksi ikuisuusprojektikärpästä tapetille. Nimittäin tämän ihan ultimate lemppari villapaitani ja Vaatevallankumouksen. Tämän helpon villapaidan neuloin aikanaan kyllä varmaan viikossa, mutta sen blogiin saattamisessa meni perus kaksi vuotta! Olen kuvannut tämän ainakin neljä kertaa, mutta jostain syystä se on jäänyt postaamatta tänne. Toinen ikuisuusprojektini on ollut kirjoittaa Vaatevallankoumouksesta ja osallistua siihen omalla tavallani.

Vaatevallankumous eli Fashion Revolution haluaa muistuttaa meitä kaikkia kolmen vuoden takaisesta Rana Plazan vaatetehtaan romahtamisesta Bangladeshissa. 1 133 ihmistä kuoli ja yli 2 000 ihmistä loukkaantui. Vaatevallankumouksessa ihmiset eri puolilla maailma näyttävät, että me haluamme vaateteollisuudelta lisää vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Me kysymme vaatemerkeiltä “Who Made My Clothes”, eli kuka minun vaatteeni on tehnyt, ja osoitamme, että haluamme tietää. Instagramissa voi osallistua häshtägillä #WhoMadeMyClothes. (lähde)


Mites tämä villapaita sitten liittyy Vaatevallankumoukseen? No minä haluan osallistua vallankumoukseen omalla tavallani - näyttämällä, että "I made my clothes". Eli kun tekee itse oman vaatteensa, niin tietää tasan tarkkaan kuka sen on tehnyt. Yleensä omatekemiä vaatteita myös huoltaa paremmin ja käyttää enemmän. Se useimmiten on kai ainakin tavoitteena. :) Nykyään materiaalit maksavat mannaa ja itse tehty vaate harvoin on edullisempi kuin uusi. Ellei sitten tee uusiomateriaaleista. Silti itse tehtyä vaatetta arvostaa enemmän kuin muutamalla eurolla halpisketjun alerekistä mukaan tempaistua. 


Haastankin siis kaikki teidät kädentaitajat postaamaan itse tehtyjä vaatteita instagramissa häshtägillä #imademyclothes (löytyy siis jo valmiiksi muutakin tuolla tägillä). Lisäksi haastan teidät pohtimaan sen (ja muidenkin itse tehtyjen) vaatekappaleen materiaalien alkuperää! Sitä ei aina nimittäin tule mietittyä. Tämän villapaidan langat ovat Kerästä ja Isageria merkiltään. Muistan hämärästi, että langat maksoivat yhteensä noin 80€, mutta olen käyttänyt tätä villapaitaa ihan tajuttoman paljon! On siis todellakin ollut sen rahan väärti.


Itse olen koulutukseltani vaatetusalan Vestonomi ja työskentelin aikanaan yli 10 vuotta vaatetusalalla, mm. ostoassistenttina. Siinä tuli nähtyä kaikenlaista ja kummasti oppi arvostamaan niin kotimaassa tuotettua kuin itse tehtyäkin. Nykyään harva on valmis maksamaan kotimaisuudesta tarpeeksi paljon extraa, joten Suomen vaatetusteollisuus on päässyt kuivumaan kasaan aika pahasti. Se on yksi syy, miksi halusin tuoda esille tämän vallankumouksen.

Toisaalta haluan kannustaa ihmisiä myös kartuttamaan kädentaitojaan ja tekemään vaatteita itse. Ei kuitenkaan kannata lähteä kieli pitkällä niiden halvimpien akryyli- ja halpislankojen perään. Langat voivat olla ihan yhtä lailla hikipajoissa tuotettuja, kuin valmisvaatteetkin. Lisäksi kun näkee paljon vaivaa tehdä vaatteen itse, kannattaa ostaa laadukkaita materiaaleja, jotka kestävät sitä ajan hammasta.

Vaatevallankumous alkaa huomenna 18.4. ja jatkuu aina ensi viikon sunnuntaihin 24.4. asti. 

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Mä olen kans hengessä ollut mukana jo aiemminkin, mutta oli kiva vihdoin saada tämä blogiin mukaan - ja nimenomaan oman näköisenä tempauksena. :)

      Poista