lauantai 19. tammikuuta 2013

SIKSAK BAMBUPYYHE

Kaksi asiaa on huudellut mua jo pitkään. "Missonimainen" siksak-virkkaus ja bambulanka! Oireita helpottaakseni päätin testata kumpaakin bambupyyhkeeseen. Valmistuu suht nopeasti (paitsi lankojen päättelyä välttelin viikon...) ja voi käyttää paljon eri värejä. :) Tosin purin tekelettä moneen otteeseen, koska en osannut päättää mitä värejä oikeasti haluaisin. Tulipahan samalla opeteltua myös tuo siksakin virkkaaminen. Vaikka eihän se ole edes vaikeaa.


Ikunaan en ole vielä bamburättejä enkä -pyyhkeitä testannut käytännössä. Mutta nyt aion! Kerron sitten myöhemmin kuinka kävi. 


Rustasin vielä tuon siksak-virkkauksen ohjettakin. Näin se menee:

Virkkaa 64 ketjusilmukkaa.
Viimeiset 2 ketjusilmukkaa muodostavat ensimmäisen kerroksen 1. pylvään.
Virkkaa kolmanneksi viimeiseen ketjusilmukkaan 3 pylvästä. (4. pylväs on ne 2 ketjusilmukkaa.)
Sen jälkeen virkkaa 4 pylvästä normaalisti seuraavaan neljään ketjusilmukkaan (kuten kuvassa oikealta vasemmalle).
Virkkaa 3 pylvästä jokainen omaan ketjusilmukkaansa, mutta älä virkkaa pylväitä loppuun asti, vaan yhdistä pylväät. (En tiedä miten järkevästi selvittäisin tämän, mutta ehkä tajuatte...)
*Virkkaa 6 pylvästä omiin ketjusilmukoihinsa, sitten 3 pylvästä samaan ketjusilmukkaan, 6 omaansa, 3 yhteen.* Toista *tätä* tarpeeksi monta kertaa. Kerroksen lopussa noustaan kuvion "ylämäkeä" ja 6 pylvästä omiin silmukoihinsa päättää kerroksen. 
Käännä työ ja aloita alusta seuraava kerros neljällä pylväällä samaan silmukkaan.
Tee niin monta kerrosta kuin lystäät. :)


Lankana käytin jälleen Bamboon jämiäni. En osaa ihan tarkalleen sanoa langan menekkiä, koska kyseessä oli usean eri värisen kerän jämät. Arvioisin kuitenkin, että 3-4 kerää riittää yhteen pyyhkeeseen.

Sit vaan siivoilemaan keittiötä... NOOT! :D

8 kommenttia:

 1. mulla olis suunnitelmana tehdä tuollainen siksakrätti keittiöön mutta en osaa itse suunnitella vaan tarvin ohjeen, en ole vielä tarpeeksi taitava neulonnassa tai virkkauksessa. osaisitkos antaa jonkinlaista ohjetta? ja tule piipahtamaan uudessa blogissani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuosta pyyhkeestähän voisi tietty tehdä vähän kapeammaan ja lyhyemmän palan, jolloin se olisi passeli rätiksi. En tiedä saako tuosta mun ohjeesta mitään tolkkua, mutta ohjeen periaatteella jos virkkaa, mutta teke noita ^ kuvioita eli harjanteita esim. vain 2-3 kipaletta. Kerroksia sen verran, että rätistä tulee suht neliskanttinen - siis jos sellaisen haluaa. En tiedä oliko tästä selostuksesta mitään apua... :D Tulevaisuudessa olisi tarkoitus postailla vähän alkeitakin neulojille ja virkkaajille... :)

   Poista
  2. Juu ja kysy vaan lisää jos tulee joku tenkkapoo! :)

   Poista
 2. ajattelin täs illaan mittaan alkaa tuota tekemään mut varmistelen vielä että monellako ketjusilmukalla aloitan ja sit että miten tuo kolmen pylvään yhteen teko tehdään ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm... no se tietty riippuu, että kuinka monta harjannetta haluat tehdä rättiin/pyyhkeeseen? Jos esim. 3 harjannetta, niin silloin eka harjanne on poikkeuksellisesti 15 kjs. mutta sen jälkeen harjanne muodostuu aina 16 kjs:sta. Eli kolmeen siksak-kuvioon siis yht. 15+16+16= 47 ketjusilmukkaa.

   Pylväät virkataan yhteen siten, että pylvään viimeinen langanveto jätetään tekemättä. Eli sitten kun 3 keskeneräistä pylvästä on koukulla, niin niiden kolmen langan läpi vedetään yhteinen veto lopuksi. Kuulostikohan tosi epäselvältä... :D

   Poista
  2. mä sain pähkäiltyä jo itse nuo ongelmat ja kyllä ainakin näyttää siltä miltä pitää :DD

   Poista
  3. Hyvähyvä! :D Munkin piti aluksi oikein tarkkaan tulkata ohjeita jotta honasin tuon kuvion. Mutta loppuviimein tosi helppoa kuitenkin! :)

   Poista