perjantai 14. joulukuuta 2012

PALATOSSUT

Löysin jonkun lapsuuteni aikaisen käsityökirjan välistä irrallisen monisteen palatossuista ja innostuin neulomaan kyseiset retrotossut. Lappusesta uupui tietenkin tossujen kokoamisohje ja avaruudellinen hahmottamiskykyni ei vaan riittänyt palojen yhdistämiseen ilman ohjetta. Yritin kovasti googletella tossuja, mutta eipä ensi istumalta löytynyt, koska paperiohjeessa puhuttiin Hanna-tädin tossuista, eikä palatossuista. Vihdoin onnistuin kun keksin oikean termin! :)Näiden kolmas kappale oli siis se, joka eksyi Neulegraffakisaankin... :) 

Tossut tulevat joululahjaksi mieheni 2,5 vuotiaalle kummitytölle. Yritin googlailla myös sen ikäisen jalan kokoa ja vähän sen perusteella mitoittelin. Ihan heittämällä kyllä mennään, ei mitään varmuutta oikeasta koosta. Onneksi tytöllä on kaksi nuorempaa serkusta, jos ei koko osu oikeaan...Tossuihin käytin kahdeksaa eriväristä Bambino-lankaa. Luomupuuvillan ja bambun sekoitus on parhautta varsinkin lasten neuleisiin, ihanan pehmoa ja ekoa. (Mainos!!!) :DTäältä otin itse mallia palatossujen kokoamiseen, mutta väkästinpä teille vielä omaakin ohjetta. Tästä ainakin voi hyvin päätellä jotta miten nuo värit asettuvat tossuihin. Samaa kirjainta edustavat reunat siis ommellaan yhteen. Itse neuloin värit summanmutikassa ja tulos oli sitten villi kortti! :)

Aihiohan neulotaan niin, että ensin tulee kuuden palan pötkö ja sitten jälkikäteen reunoista poimitaan silmukat noihin sivulärpäkkeisiin. Silmukoita oli yhdessä palassa 10 ja kerroksia saman verran (EDIT: siis kerroksia tietty 20, mutta näyttää 10:ltä ainaoikealla neuleella...) Puikot numero 3. Tossujen pituudeksi tuli tällä tavalla 14cm. 

Toisetkin palatossut on laitettu tulille. Tällä kertaa äitille. Joka ei onneksi omista tietokonetta, joten voin rauhassa höpistä... :)


3 kommenttia:

 1. Novitan sivuilla on parikin ohjetta näihin palatossuihin. :) Itse oon värkännyt naispuolisille perheenjäsenille juurikin näitä palatossuja huopanen-langalla ja sitten pyykkikoneessa huovuttanut ne. Novitan sivuilta löytyy myöskin tuo huovutettujen palatossujen ohje. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit nuo huovutetut tossut oliskin tosi kivat! :) Eipä taida tuo tällä hetkellä työn alla oleva lanka vaan huopua kovin hyvin... Mutta itselleni voisin joululomalla väkertää huovutetut versiot. Kiitos vinkistä! :)

   Poista
 2. Kiitos hyvästä värillisestä ohjeesta! :) Olin tuskaillut miten värit tulisi tossussa esille kootessa! ^_^

  VastaaPoista